Predavanje “Jesu li Rimljani jeli fast food?”


Predavanje “Jesu li Rimljani jeli fast food?”

svi. 15, 2015

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Muzej triljskog kraja i Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu pozivaju Vas na javno predavanje

Jesu li Rimljani jeli fast food u vojnom logoru Tiluriju?“ koje će održati dr. sc. Zrinka Šimić – Kanaet u petak, 15. svibnja 2015. u Muzeju triljskog kraja, s početkom u 18.00 sati.

 

Jesu li Rimljani jeli fast food?!

Pridružite nam se u istraživanju prehrambenih navika Rimljana i zajedno otkrijmo jesu li uistinu kombinirali jelovnik s ovom učestalom grickalicom današnjice! Možemo li žvakanje zrna žitarica kojima su se rimski vojnici u hodu zasićivali nazvati prvim fast food-om? Je li rimski način obrade zemlje i dobivanja žitarica opstao do danas, a rimska proizvodnja pršuta još uvijek održiva i koja je divljač predstavljala pravu poslasticu rimskom legionaru?! Odgovore na ova i slična pitanja možete pronaći ako nam se pridružite na radionicama. Kroz prezentacije i predavanja o rimskoj prehrani saznat će se način na koji su Rimljani skladištili hranu, koje su začine i konzervanse poznavali te jesu li u proizvodnji hrane koristili pesticide.

 

Nakon predavanja biti će predstavljena i nova brošura Muzeja triljskog kraja “Hrana i rimske prehrambene navike na primjeru vojnog logora Tilurija”.

 

Predavanje se održava u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost (6505) BetweentheDanubeandtheMediterranean. Exploringthe role of Roman militaryinthemobilityofpeopleandgoodsin Croatia duringthe Roman Era.

 

Brošura

 

Postavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *