Pročelnik SDŽ Tomislav Đonlić prof. u obilasku područne škole Košute i lokacije za izgradnju nove zgrade osnovne škole


Pročelnik SDŽ Tomislav Đonlić prof. u obilasku područne škole Košute i lokacije za izgradnju nove zgrade osnovne škole

stu. 21, 2015

wpid-wp-1448103334802.jpg

U petak, 20. Studenoga 2015. g. Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti SDŽ, Tomislav Đonlić prof., obišao je područnu školu Košute, koju pohađa oko 180 učenika od prvog do osmog razreda iz najvećeg triljskog naselja Košuta. Također je obišao lokaciju koju grad Trilj otkupljuje od privatnih vlasnika za izgradnju nove školske zgrade u Košutama.

Primili su ga ravnatelj matične osnovne škole Trilj, Davor Hrović prof., Predsjednik vijeća mjesnog odbora Košute i Zamjenik gradonačelnika grada Trilja Ivan Žolo mag.ing.mech. te gradonačelnik grada Trilja i zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Šipić dipl.theol., a u obilasku su im se pridružili i košućki župnik don Franko Prnjak i don Josip Dukić.

Svrha obilaska bila je upoznavanje Pročelnika sa postojećim stanjem ove stare školske zgrade izgrađene 1932. godine, koja ne ispunjava niti najosnovnije propisane norme i standarde za normalno odvijanje odgojno-obrazovnog procesa, kao i upoznavanje s lokacijom na kojoj će se graditi nova školska zgrada.

wpid-wp-1448103318347.jpg

Naime, postojeća školska zgrada ima svega 4 učionice u kojima se izmjenjuje 180 učenika iz Košuta u 9 razrednih odjeljenja u dvije smjene, s tendencijom godišnjeg porasta broja učenika. Škola nema kabineta za informatiku, kemiju, biologiju, fiziku, tehničku kulturu, nema športske dvorane niti natkrivenog prostora za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, nema svlačionice ni sportske rekvizite niti niz drugih potrebnih sadržaja. Površina učionica po učeniku je ispod propisanih 2,5 m2 po učeniku. Didaktička opremljenost škole je nedostatna ili je gotovo nema i ne postoji kabinetska nastava za više razrede. Uz sve to, škola ima status područne škole.

S obzirom na sve navedeno, Vijeće roditelja i Školski odbor Osnovne škole Trilj su još od 2006. godine ukazivali na navedene probleme lokalnoj samoupravi, Županiji SDŽ i nadležnim ministarstvima, koja su uvijek davala odgovor da je prvi korak da lokalna samouprava osigura lokaciju i zemljište za izgradnju nove školske zgrade.

U prosincu 2013. godine zalaganjem Mjesnog odbora Košute, gradonačelnika Ivana Šipića i zamjenika gradonačelnik Ivana Žole, koji su u suradnji s mještanima pronašli pogodnu lokaciju i zemljište za otkup, na dnevni red gradskog vijeća  grada Trilja došao i Prijedlog odluke o otkupu zemljišta za izgradnju nove zgrade OŠ i sportske dvorane, koju je Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo. Nakon toga su s vlasnicima zemljišta sklopljeni ugovori o otkupu i u tijeku je tzv. „čišćenje“ zemljišta u zemljišnim knjigama.

Prilikom obilaska, ravnatelj je upoznao Pročelnika Đonlića i s ostalim problemima s kojima se nosi Osnovna škola Trilj te je dogovoreno jačanje suradnje u području odgoja i obrazovanja kao i potpora nastojanjima ravnatelja i lokalne samouprave da se poboljšaju uvjeti u kojima se djeca u Košutama obrazuju.

wpid-wp-1448103275038.jpg

Postavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *