Triljski kraj=arheološki raj/Pogrebni običaji u rimskom svijetu


Triljski kraj=arheološki raj/Pogrebni običaji u rimskom svijetu

ruj. 25, 2017

U okviru obilježavanja blagdana sv. Mihovila, zaštitnika grada Trilja, Muzej triljskog kraja poziva sve zainteresirane na predstavljanje projekta “Triljski kraj = arheološki raj” i predavanje “Pogrebni običaji u rimskom svijetu”, a koji će se održati u utorak, 26. rujna 2017. godine, u Muzeju triljskog kraja s početkom u 19:00 sati.

Projekt “Triljski kraj = arheološki raj”, kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH u okviru Programa popularizacije znanosti u 2017., predstavit će voditeljica dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet sa svojim suradnicama s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: dr. sc. Vinkom Bubić, dr. sc. Ivom Kaić i mag. archaeol. Mirnom Vukov, a partner u projektu je Muzej triljskog kraja.

Prema planu projekta kroz cijeli tjedan održavat će se radionice namjenjene nižim razredima OŠ Trilj pod nazivom: “Hrabri žabac Tilurijanus Krektus vodi vas u rimski logor Tilurij”, “Arheološka baština pod mikroskopom” i “Što je nosio rimski vojnik?”.

Posebno se djecu želi upoznati s rimskim vojnim logorom Tilurijem, na kojem od 1997. godine Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom dr. sc. Mirjane Sanader, red. prof., vrši sustavna arheološka iskapanja.

U sklopu projekta održat će se predavanje namijenjeno široj javnosti dr. sc. Vinke Bubić “Pogrebni običaji u rimskom svijetu”, a posjetitelji će se upoznati s pogrebnim običajima polaganja pokojnika u grob, vrstama sprovoda, običajima nakon ukapanja, vrstama grobova i grobnim nalazima, s posebnim osvrtom na primjere s lokalnih arheoloških nalazišta.

Cilj ovog programa je popularizacija arheološke baštine triljskog kraja među djecom osnovnoškolskog uzrasta i širom javnosti.

Veselimo se novom druženju u Muzeju triljskog kraja!

Postavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *