Kulturni turizam

Od prapovijesnih tragova mitskih Delmata preko uzbudljive Rimske ostavštine do surovih borbi za opstanak na udaru Otomanskog carstva područje Trilja obiluje otrgnutim stranicama iz almanaha povijesti koje još prkose pokazujući svoj nesavladivi duh koji je nekoć značio mogućnost opstanka.

Prapovijesni arheološki nalazi iz Cetinskog polja kvalitetom i kvantitetom nadilaze sve nalaze s ukupnoga delmatskog područja koji su do sada poznati.
Iz toga se nedvojbeno može zaključiti da je u cijeloj delmatskoj zemlji taj prostor bio središnji i najvažniji. Cetina udahnjuje život a goli kamen poučava tehnike preživljavanja.

Važnost i brojnost nalaza iz Cetine potvrđuje postojanje prijelaza preko rijeke Cetine starog nekoliko tisućljeća čiji se strateški položaj očitovao u jedinom mogućem prijelazu preko rijeke kada se putovalo uzdužnom jadranskom cestom što je spajala vrlo širok prostor od zapadne Europe preko Italije do Grčke i prednjoazijskih prostora.

Tijekom prapovijesnog i povijesnog razdoblja na prostoru kod Trilja bilo je nekoliko takvih prijelaza (Jabučki gaz, Brodarić, Veliki drinić, Čikotina lađa), kao i most u današnjem Trilju koji se u Rimsko doba nazivao Pons Tiluri.
Taj je most bio važan jer su preko njega prolazile tri najvažnije ceste u rimskoj provinciji Dalmaciji koje su preko Salone spajale s dubokom unutrašnjošću; prema Savi , Drini i Neretvi.
Pons Tiluri bio je strateški prijelaz dok se s mjesta Gardun u njegovoj neposrednoj blizini nadzirao sav promet što je tekao glavnom cestom koja je Salonu spajala s drugim dijelovima carstva. Rimljani će ponad mosta na mjestu Gardun utvrditi stalan i dobro utvrđen vojni logor Tilurium VII Rimske legije od otprilike 5000-6000 ljudi-vojnika-legionara koji je danas prvorazredna atrakcija s obiljem arheološkog materijala pronađenog na tom području.
Koliko je ta prometna točka bila važna svjedoči i to da se udaljenosti na toj cesti nisu računale od Salone kao provincijskog središta nego upravo od Tilurija.

Takav strateški položaj učinio je ovaj kraj ključnim u obrani i kontroli nadziranog područja.

Opasno življenje u ovim je krajevima oduvijek imalo puno značenje te riječi pa su i kasniji stanovnici gradili srednjovjekovne utvrde koje su stoljećima branile taj stari hrvatski kraj, kao svjedoci tog ponosnog dijela povijesti i danas stoje plemićki gradovi-utvrde Čačvina i Nutjak.