Izletnički turizam

Trilj je grad koji se udobno smjestio u srcu Dalmacije kao vezivno tkivo između priobalja i dublje unutrašnjosti Dalmacije i Hercegovine.
Njegov izvanredni položaj i cestovna povezanost  smješta ga nadohvat kako Splitu tako i Zagrebu, a time i cijeloj Hrvatskoj.

Na samo pet kilometara od izlaza s autoceste dolazite u centar Trilja čiji se urbani dio razvio uz rijeku Cetinu kao središnju os života ovog kraja i oko Triljskog mosta, najvažnijeg prijelaza preko Cetine još od prapovijesti koji vas tjera da zastanete  u  simpatičnom gradu koji očarava  ljepotom prirode koja ga je blagonaklono pustila da se razvija u njenom krilu.
Kao raskrižje putova Trilj je oduvijek bio stanica za putnike željne novih sadržaja i spoznaja o prirodi. Brojni su arheološki nalazi kao svjedočanstva bogatom i zanimljivom razvoju ovog mjesta. Njegov položaj na rubu Cetinskog polja i obronaka Kamešnice i okolnih brda otvara bezbrojne mogućnosti za uživanje u prirodi jednog od najočuvanijih naseljenih prirodnih rezervata svijeta .
U ovom kraju migracije su oduvijek bile dio njegovog identiteta. Kao strateški izuztno važan a gospodarski jako zanimjliv Trilj se oduvijek nalazio na rubovima i stiješnjen između neprijateljskih vojnih sila koje su ga nastojale osvojiti. Slijedom toga život je bio nesiguran pa su pojedinci odlazili u sredine gdje su mogli brže i kvalitetnije kapitalizirati svoja stečena znanja i sposobnosti.
Danas je Trilj izuzetno mirna  sredina sa svim elementima modernog i urbanog života ali istodobno i lišen nedostataka tog života koji se očituju u velikim prenapučenim sredinama.
Osjećaj izgubljenosti i gubitka kontakta sa prirodom i temeljnim ljudskim vrijednostima za čovjeka može biti poguban. Takav osjećaj isčezava ako živite u mirnijoj i manjoj sredina a koja vam može pružiti sve ono što danas smatramo nephodnim.
Sve izraženiji su trendovi povratka ljudi u Triljski kraj gdje mogu uživati u svim blagodatima života u manjoj sredini a opet uz zadržavanje mogućnosti i ostvarivanja karijere u većim središtima.

Trilj je izuzetno naslonjen na Split kao središte regije, s kojim je i povezan izavnrednim cestovnim pravcima. Četverotračnom cestom do Splita se putuje manje od 30 minuta.
Takva pozicija nije važna samo jednosmjerno, nego djeluje i u drugom pravcu. Trilj je oduvijek bio prvorazredno izletište Splita i okolice a danas je pristupačniji nego ikada.
Trisljki kraj pruža brojne elemente za užitak  u kulturi i etnografiji te raznim aktivnostima u prirodi,
a pogotovo u nadaleko poznatoj i specifičnoj gastronomiji triljskog kraja koja se razvila kroz stoljeća raznovrsnog  života a temeljena je na izvornim receptima i ekološkim domaćim namirnicama “par excellence”.
Kao dokaz tome mogu poslužiti i postignuti dosezi  u razvoju turizma koji u Triljskom kraju već ima brojne restorane, smještajne objekte i agencije koje pružaju usluge organiziranja raznih vidova turizma.
Raširena prepoznatost gastronomije ovog kraja rezultat je ne samo njene stvarne vrijednosti već i iskonske i čovjekoljubive gostoljubivosti koja je u ovom kraju razumljiva sama po sebi i dio je simbioze čovjeka i prirode koji se nadopunjuju.