Muzej triljskog kraja

muzej_hover

Muzej triljskog kraja Muzej triljskog kraja čiji je osnivač Grad Trilj, jedan je od najmlađih hrvatskih muzeja, a osnovan je 1996. godine. Muzej je smješten u nekadašnjoj župnoj kući, koja jezahvaljujući nastojanjima Grada Trilja i Ministarstva kulture RH adaptirana za muzejske potrebe te od svibnja 2006. g. otvorena javnosti putem tematskih izložbi, radionica, predavanja i sličnih događanja. Svrha i poslanje Muzeja kao „javne neprofitne ustanove u službi društva i njegova razvoja“  jest poticati lokalnu zajednicu u prepoznavanju, zaštiti i očuvanju kulturne i prirodne baštine kraja te osvijestiti ulogu muzejske institucije u kreiranju kulturnog identiteta triljskoga kraja. Cilj je istodobno prezentirati baštinu Trilja u zemlji  i inozemstvu.

 

Muzej triljskog kraja prikuplja, istražuje, čuva i dokumentira kulturnu baštinu s područja Trilja prezentiranu kroz Arheološku, Etnografsku, Kulturno-povijesnu i Numizmatičku zbirku. Arheološka zbirka podijeljena je prema kronološkom kriteriju u odjele: Prapovijest, Antika i Srednji vijek.

Sva ostala građa evidentirana je kroz fondove sekundarne dokumentacije (Fototeka, Hemeroteka, Videoteka, Filmoteka, Fond dokumentacijskih crteža, Medijateka, Dokumenti i dr..).

 

Uz sabiranje, čuvanje, dokumentiranje i zaštitu građe, jedna od osnovnih muzejskih djelatnosti jest prezentiranje fonda javnosti. Stoga je u rujnu 2009. godine otvorena tematska izložba Tilurij – rimski vojni logor koja čini integralni dio budućeg arheološkog postava. Izložba prezentira rezultate dosadašnjih arheoloških istraživanja rimskog vojnog logora Tilurija u mjestu Gardun, koja sustavno od 1997. godine provodi Odsjek za arheologiju FF Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom prof. dr. sc. Mirjane Sanader. Osim pokretnog arheološkog materijala prikazano je i stanje istraženosti logorske arhitekture. Godine 2012. tiskan je vodič izložbe na hrvatskom jeziku, a u pripremi je i tisak istoga na engleskom jeziku.

 

Od godine 2007. Muzej triljskog kraja provodi zaštitna arheološka istraživanja na utvrdi Nutjak na Cetini nizvodno od Trilja, što su prva istraživanja pokrenuta na tom lokalitetu. Utvrdu je krajem 15. st. izgradio poljički vojvoda Žarko Dražojević kao važno uporište na sjevernoj granici Poljičke republike prema Osmanlijskom carstvu. Dosadašnja istraživanja rezultirala su potpuno novom slikom arhitekture utvrde, a analiza pokretnih nalaza ukazuje na vrijeme 15.-17. stoljeća kada je bila u funkciji. Glavni ulaz u tvrđavu nalazi se na zapadnom bedemu koji je djelomično sačuvan u dužini od oko 7 m i visini od 4 m. Unutar tvrđave otkriveno je manje dvorište, niz objekata i prostorija čija namjena nije još određena. Cijelim sklopom dominira velika kružna kula, zidana od djelomično obrađenih kamenih blokova vezanih žbukom, s dva lica ziđa i ispunom od manjeg kamena i žbuke. Na terasama južno od kule nalaze se temeljni ostatci drugih objekata, a zapadno od utvrde otkriven je prilazni put sa sačuvanim stepenicama klesanim u živcu.

 

Muzej razvija i edukativnu djelatnost kroz projekte muzejske pedagogije s težnjom da se uključi u život zajednice te time doprinese razvoju pozitivnog i aktivnog odnosa zajednice prema Muzeju i kulturnoj baštini uopće. U tom procesu iznimno je važna upravo sakupljačka uloga muzeja kroz koju je aktivirana i lokalna zajednica Trilja, konkretno u projektu prikupljanja etnografske građe s konačnim ciljem formiranja etnografskog postava Muzeja. Zahvaljujući odazivu naših građana do sada je prikupljeno oko 200 predmeta za budući etno postav. Sav prikupljeni materijal se u muzeju preventivno čisti, a potom dokumentira i pohranjuje; na drvenoj građi je provedena fumigacija-plinska dezinsekcija kako bi se uništila crvotočina dok se tekstil, ovisno o osiguranim sredstvima podvrgava restauraciji.

 

Muzej ima i muzejsku knjižnicu koja se stalno obogaćuje novim naslovima, a otvorena je i za vanjske korisnike.

 

 

Info:

Muzej triljskog kraja

Don Ante Bućana 3, Trilj

Tel., fax. +385 21 831 905

e-mail: muzej.triljskog.kraja@st.t-com.hr

djelatnici:

Zdravka Roguljić, spremačica

Angela Tabak, kustosica

Sanja Budić Leto, ravnateljica

radno vrijeme za posjetitelje:

pon-pet: 9.00 – 14.00 sati

sub: 8.30 – 12.00 sati

nedjeljom i praznikom: po dogovoru

ulaznice:

učenici, studenti i grupe (više od 10 posjetitelja): 5,00 kn

odrasli: 10,00 kn

muzejska izdanja i suveniri:

M. Vrgoč, Pregled povijesti grada Trilja: rasprodano

Slikovnica: Priča o Gaju Laberiju (hrv.-engl. izdanje): 30,00 kn

Vodič izložbe: Tilurij, rimski vojni logor, Izdanja MTK 1: 30,00 kn

Trag dodira na kamenu, Izdanja MTK 2: 15,00 kn

Kamo li vode naše vode?  Izdanja MTK 3: 15,00 kn

Magneti akcije Kamo li vode naše vode?: komad 10,00 kn

korisni linkovi:

www.ffzg.hr/arheo/provincijalna/istrazivanja.html

www.mdc.hr

www.min-kulture.hr

www.min-kulture.hr/default.aspx?id=31

 

pravilnici:

PRAVILNIK o provedbi postupaka jednostavne nabave Muzeja triljskog kraja

IZMJENA I DOPUNA PRAVILNIKA O PROVEDBI POSTUPKA JEDNOSTAVNE NABAVE

PLAN NABAVE MUZEJ TRILJSKOG KRAJA 2018.

I. IZMJENA I DOPUNA PLANA NABAVE ZA 2018. G.

II. IZMJENA I DOPUNA PRAVILNIKA O PROVEDBI POSTUPKA JEDNOSTAVNE NABAVE