#OstanimoOdgovorni

Međunarodni dan muzeja u Muzeju triljskog kraja - program događanja

15.05.2019.

Međunarodni dan muzeja obilježava se diljem svijeta 18. svibnja , a 2019. godine s motom „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije.“

Muzej triljskog kraja nudi raznovrstan i bogat program prilagođen svim uzrastima. Tako se i ove godine priključio inicijativi Sekcije za muzejsku pedagogiju Hrvatskog muzejskog društva – 24. Edukativnoj muzejskoj akciji na temu (PRE)HRANA. Najmlađi posjetitelji će od 16. do 18. svibnja navratiti na „Doručak u muzeju“ te putem kreativnih radionica saznati odgovore na pitanja o prehrani rimskih vojnika i kulturi jela u antici. Za naše odrasle posjetitelje smo pripremili muzejske suvenire i publikacije po sniženim cijenama, slobodan obilazak postava i ulaz na sva muzejska događanja te dva predavanja za širu javnost; jedno gostujuće u Muzeju Sinjske Alke u Sinju te jedno u našim vlastitim prostorima. Nadamo se da ćete u rasporedu pronaći nešto za sebe i veselimo se vašem dolasku!

Dan Muzeja

RASPORED DOGAĐANJA

Četvrtak 16. 5. u 18:00 sati –
Muzej Sinjske Alke

Od radnika do se senatora – uloga konja u antici (dr. sc. Zrinka – Šimić Kanaet)

Kroz cijelu ljudsku povijest možemo naći zapise, mitove i narodne običaje u kojima se spominju konji. Arheološki nalazi potvrđuju njegovo korištenje od 5. tisućljeća pr. Kr. U paleolitiku se konj lovi zbog mesa i mlijeka, a u neolitiku biva pripitomljen. Koristi se za jahanje te za vuču. Upotrebom konja poboljšala se komunikacija između najudaljenijih civilizacijskih područja, a u mnogim narodima je i totemska životinja - žrtva konja najviša je počast bogovima, a kobila je dojilja junaka. Rimljani, iako nisu bili tradicionalno konjanički narod, uspješno su preuzeli konjsku opremu od Kelta i istočnih naroda. Oprema konja, pa tako i način ukrašavanja, ovisili su o statusu konjanika u društvu, odnosno o vojničkom rangu. Kombinacijom prikaza i sačuvanih predmeta moguće je napraviti prilično točne i detaljne rekonstrukcije svih dijelova rimske konjske opreme. U Hrvatskoj je prisutnost konja potvrđena potkraj vučedolske kulture, oko 2200. g. pr. Kr. Upotrebom mehanizacije bitno se smanjila potreba za konjima, no oni su i dalje ostali omiljena životinja, jedna od rijetkih kojoj čovjek iskazuje posebnu pažnju, neovisno o upotrebnoj vrijednosti.

Petak 17. 5. u 19:00 sati –
Muzej triljskog kraja

Panis Militaris u Tiluriju (dr. sc. Vinka Matijević)

Rimski vojni logor Tilurij u kojem je tijekom 1. pol. 1. st. boravila VII. legija bogat je raznovrsnim spomenicima. Iz njih crpimo zanimljive podatke o svakodnevnici i načinu života rimskih vojnika na području današnjeg sela Gardun kod Trilja. Život rimskih vojnika nije bio nimalo lak: kad nisu ratovali, bili su podvrgnuti iscrpljujućim treninzima, višednevnim marševima, a dužnost im je bila i gradnja cesta, mostova, akvadukata te druge civilne infrastrukture. Sve je to zahtijevalo veliku količinu energije, a time i odgovarajuću prehranu. Koliko su kalorija vojnici dnevno unosili i je li među njima bilo vegetarijanaca? Koja je bila osnovna vojnička namirnica i što su pili da utaže žeđ?… Sve znatiželjnike gladne znanja pozivamo u Muzej triljskog gdje će dobiti odgovore na ova i druga pitanja o tome kako su se hranili rimski vojnici.

Subota 18. 5. 8.00 – 12:00 sati –
Muzej triljskog kraja

Besplatan ulaz u muzej

Prodaja muzejskih publikacija i suvenira po promotivnim cijenama

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.