#OstanimoOdgovorni

Ministar Pavić u Trilju: Milijarde će doći u Dalmatinsku zagoru

27.05.2020.
Ministar Pavić u Trilju: Milijarde će doći u Dalmatinsku zagoru

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić danas je u Trilju uručio ugovore za Programe održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške brdsko-planinskim područjima. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 3 milijuna i 600 tisuća kuna.

Kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice potpisano je 10 ugovora u ukupnoj vrijednosti od 1 milijun i 400 tisuća kuna dok je Programom podrške brdsko-planinskim područjima dodijeljeno 2 milijuna i 200 tisuća kuna za 8 ugovora.

Ugovore su potpisali čelnici gradova Trilj i Vrlika te općina Hrvace, Lećevica i Prgomet.

Ministar Pavić je najavio i donošenje intervencijskog plana za Cetinski kraj u iznosu od 150 milijuna kuna, koji će biti raspoloživi od 1. siječnja 2021. godine te je pozvao načelnike i gradonačelnike Cetinskog kraja da krenu u pripremanje projekata.

‘Na gradonačelnicima je sada da krenu pripremati predlože kvalitetne projekte koji će biti integrirani kroz omogućavanje mladima da ostanu u ovom kraju, bilo kroz poduzetničke zone, vrtiće, turističke projekte. Nakon toga zajedno s timom Ministarstva svi će se projekti pročistiti i uklopiti u listu projekata u intervencijski plan. Nova financijska omotnica europskih sredstava na raspolaganju će biti od sljedeće godine.’

Ministar Pavić najavio i izradu teritorijalne strategije za Dalmatinsku zagoru, Liku i Gorski kotar koja će omogućiti dodatna sredstva od nekoliko milijardi kuna.

‘Ovaj intervenciji plan je samo jedan od instrumenata koji će biti koncentriran na ovo područje. Inicijativom premijera Plenkovića, Hrvatska je dobila svoj članak 64 u novoj regulativi. Za sada je raspoloživo 300 tisuća eura, a vjerujem kako će to biti i puno više kada se cijela regulativa složi i siguran sam kako ćemo imati preko milijardu eura za dodatni razvoj regija koje su manje razvijene. I u budućem razdoblju možemo očekivati milijarde za Dalmatinsku zagoru’, rekao je ministar Pavić.

Uz ministra Marka Pavića u Trilju je bila i pomoćnica ministra kao i veći broj zaposlenika Ministarstva iz Cetinskog kraja. U ime svih potpisnika ugovora nazočnima se obratio triljski gradonačelnik i saborski zastupnik Ivan Šipić koji se zahvalio Vladi RH, premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Paviću te je naglasio kako ovakvim projektima ‘koji život znače’ u lokalnim sredinama dokazuje kako ne govori samo deklarativno nego to čini i konkretno ovim projektima.

‘Posebno nas veseli intervencijski plan koji će otvoriti perspektivu za nove projekte i milijarde kuna u narednim godinama. Zahvalni smo za ove projekte i njihovu potporu. Vjerujemo i u dalju dobru suradnju Vlade sa svim gradovima i općinama u Cetinskoj krajini’, zaključio je gradonačelnik Šipić.

Preuzeto s ferata.hr

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.