#OstanimoOdgovorni

Položen kamen temeljac za gradnju novog vatrogasnog doma u Trilju

10.07.2020.
Položen kamen temeljac za gradnju novog vatrogasnog doma u Trilju

U Trilju je danas upriličeno svečano polaganje kamena temeljca za početak izgradnje novog vatrogasnog doma.

Kamen temeljac položili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, zapovjednik DVD-a Trilj Mladen Klarić i Draško Grčić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Dicmo, koja je bila partner Gradu Trilju u ovom projektu. Početak radova blagoslovio je triljski župnik i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas.

Sredstva za izgradnju objekta osigurana su iz mjere 7 Programa ruralnog razvoja u vrijednosti od gotovo osam milijuna kuna odobrene potpore. Projektom je predviđena izgradnja infrastrukture društvene namjene za potrebe DVD-a Trilj i Dicmo, kojom će se osigurati adekvatno držanje opreme i vozila, polivalentna dvorana za smještaj i boravak, kao i izgradnja parkirališnih mjesta i igrališta za rekreaciju, čime će se povećati broj korisnika. Izgradnjom objekta poboljšat će se uvjeti za održivi razvoj ruralnog područja triljskog kraja, uz povećanje komunalnih usluga, tj. izgradnju infrastrukture za rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trilj i Dicmo. Također, cilj projekta je postići i osigurati što veću društvenu aktivnost te povezanost zainteresiranih dionika triljskog i dicmanjskog područja, osobito u sektorima obrazovanja, kulture, mladih i socijalno ugroženih, a koje će se odvijati u izgrađenom triljskom objektu.

‘Polaganje kamena temeljca za izgradnju novog vatrogasnog doma važna je stvar za ove vrijedne ljude ovdje, za vatrogasce. Riječ je o projektu čije će benefite osjećati i vatrogasci susjednih općina i gradova, poput Općine Dicmo, tu je riječ i o primjeru jedne lijepe suradnje i solidarnosti. Dom će prije svega služiti vatrogascima, ali isto tako s polivalentnom dvoranom koja će se izgraditi u okviru projekta bit će mjesto okupljanja šire zajednice’, kazala je ministrica Marija Vučković.

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić kazao je kako je ovo veliki dan jer od 1952. godine, od kada je osnovan DVD Trilj, nisu imali mogućnosti stvoriti prave uvjete rada za vatrogasce.

‘Ovo je zaista vrijedna investicija, ne samo na dobro vatrogastva nego na dobro žitelja cijelog triljskog i cetinskog kraja. Ovo je jedan u nizu kapitalnih projekata koje Grad Trilj provodi s Mjere 7.4.1. ruralnog razvoja. Kazala je to ministrica, a tome svjedoči i svatko tko prolazi kroz Trilj, da su ovdje brojna gradilišta, ulaže se dosta novca iz europskih fondova. Mi ćemo nastaviti u ovom nizu poboljšanja kvalitete života naših sugrađana’, kazao je triljski gradonačelnik Ivan Šipić.

O važnosti novog vatrogasnog doma govorio je zapovjednik triljskih vatrogasaca Mladen Klarić:

‘Definitivno nam je ovaj dom potreban radi 40 operativaca, da imamo smještaj vozila jer godinama vozila držimo na otvorenom pa zimi imamo problema jer nam smrzavaju pumpe. Prioritetno nam je smještanje ljudi i vozila, da možemo obučavati mlade ljude, da imamo prostorije u kojima ćemo raditi obuku i predavanja, teoriju i praksu… Tako da je ovo povijesna investicija za vatrogastvo triljskog kraja’, kazao je zapovjednik DVD Trilj Mladen Klarić.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.