#OstanimoOdgovorni

Virtualna izložba ‘Ajmo u mačkare! Pokladni običaji triljskog kraja 1966. godine’

16.02.2021.
Virtualna izložba ‘Ajmo u mačkare! Pokladni običaji triljskog kraja 1966. godine’

Pandemija Covid-19 je ostavila traga na našem načinu života, svakodnevnici i našim malim ritualima, no utjecala je i na brojna društveno-kulturna događanja i tradicije koje smo zbog zaštite javnog zdravlja morali staviti ‘na čekanje’. Osim brojnih događanja u zatvorenom, otkazana su i mnoga događanja na otvorenom, a tijekom proteklog pokladnog vremena najuočljiviji je bio izostanak maškaranih povorki koje istovremeno kreiraju zabavu i čuvaju tradicije svojih zajednica, tj. vrijednu nematerijalnu kulturnu baštinu.

Ophodi tradicijskih mačkara triljskog kraja (ali i šire) su ove godine izostali, no s pomoću suvremenih tehnologija možemo zaviriti u prošlost, točnije u 1966. godinu, i pogledati kako su izgledale i što su predstavljale mačkare iz tog vremena.

Zahvaljujući susretljivosti Instituta za Etnologiju i folkloristiku iz Zagreba koji nam je građu ustupio na korištenje, imamo mogućnost predstaviti istraživanje dr. sc. Josipa Milićevića koji je te 1966. godine kao djelatnik Instituta boravio u Cetinskom kraju te zabilježio svoja opažanja o pokladnim običajima u Grabu (Vrabač), Vojniću i Košutama. Temeljem njegovih zapisa, intervjua s lokalnim stanovnicima te fotografija grapskih i vojnićkih mačkara, nastala je virtualna izložba ‘Ajmo u mačkare! Pokladni običaji triljskog kraja 1966. godine’.

Virtualnu izložba 'Ajmo u mačkare! sadrži 25 fotografija i jedan video zapis nepoznatog datuma nastanka, no vidljivo je da ima recentniji datum snimanja. Izložbu možete pogledati na službenim mrežnim stranicama Muzeja triljskog kraja.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.