#OstanimoOdgovorni

Grad Trilj među rekorderima izdvajanja za studente

04.03.2021.
Grad Trilj među rekorderima izdvajanja za studente Photo by John Schnobrich on Unsplash

Istraživanje portala Gradonačelnik.hr o proračunskim izdvajanjima gradova za stipendije pokazalo je da je u 2019. čak trećina gradova povećala sredstva za učenike i studente za preko 30 posto, njih 15 za više od 100 posto, a šest gradova i za preko 200 posto. Grad Trij je pak, sa izdvojenih 620 tisuća kuna, među gradovima sa najvećim udjelom proračunskog izdvajanja za stipendije – 1,53 posto.

U međuvremenu su ta izdvajanja dodatno povećana pa su tako gradonačelnik Ivan Šipić i njegova gradska uprava za stipendije u ovoj školskoj godini osigurali 718 tisuća kuna. Dodijeljeno je čak 140 stipendija, 136 studenata dobivat će deset mjeseci po 500 kuna. Po prvi puta ima i četiri poslijediplomske stipendije, 10 mjeseci po 800 kuna. Jedini uvjet za ostvarivanje prava na stipendiju Grada Trilja bio je da student ili studentica redovno upisuje godinu na svojim fakultetima.

Dodajmo i kako je Grad u 2020./21. osigurao i subvencioniranje autobusnog prijevoza redovnim studentima na relaciji s područja Grada Trilja koji svakodnevno putuju prema Splitu ili Kninu u visini do 100 posto iznosa mjesečnih voznih karata/pokaza. Redovnim studentima s područja Trilja koji imaju osigurani smještaj u Splitu ili Kninu, Grad je osigurao do 10 voznih karata mjesečno za odlazak ili povratak u mjesto prebivališta ili mjesto studiranja.

"Imali smo prijavljenih 203 stipendija, ali je dio njih svoja prava ostvario s druge osnove kao npr. državna stipendija Sve u svemu, znanje i akademsku izobrazbu nitko ne poklanja, to je put koji je posut više trnjem nego zvijezdama, ali bez toga nema ni gradu ni naprijed RH. Stoga ćemo ustrajati na svim oblicima potpore obiteljima koji šalju budućnost, jer to djeca i jesu, po raznim fakultetima diljem RH. To je naše bogatstvo. Neprocjenjivo. Potičemo i pomažemo da se znanjem dolazi do bolje budućnosti. A mladi i obrazovani ljudi to jesu. Budućnost!" istaknuo je gradonačelnik Trilja. (P.L., M.P.D.)

Izvor: gradonacelnik.hr

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.