#OstanimoOdgovorni

Međunarodni dan muzeja u Muzeju triljskog kraja

18.05.2021.
Međunarodni dan muzeja u Muzeju triljskog kraja

Muzej triljskog kraja obilježit će Međunarodni dan muzeja online popularno-znanstvenim predavanjem pod nazivom ‘Vještine koje su obilježile stoljeća – tkanje’. Iz Muzeja triljskog kraja ističu kako povodom Međunarodnog dana muzeja 2021. godine žele muzejsku publiku upoznati s novim muzeološkim trendovima te viziji koju Muzej triljskog kraja dijeli s brojnim suradnicima.

Muzej se obično percipira kao lokus spoznaja o kulturnom nasljeđu te materijalnoj kulturnoj baštini, no neizostavno je i djelovanje izvan zidova muzeja te neprestano traganje za znanjima, vještinama i iskustvima koja obitavaju u prostoru koji nas okružuje. Dugogodišnja suradnja s Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu iznjedrila je brojne spoznaje o životu antičkog čovjeka te ukazala na kontinuitet određenih vještina koje su se njegovale sve do modernog vremena.

‘Vještina tkanja i njegovanje te tradicije je jedan od fenomena čiju nit pratimo kroz stoljeća, te ga kroz arheološku, historiografsku i muzeološku djelatnost želimo ponovno utkati u suvremeno društvo’, ističu iz Muzeja triljskog kraja.

Tkanje, kao jedno od najznačajnijih civilizacijskih umijeća kojim su se bavili i muškarci i žene, prisutno je i na području triljskog kraja. O njegovom kontinuiranom postojanju sve do današnjih dana svjedoče i nalazi keramičkih utega za okomiti tkalački stan s područja rimskog vojnog logora Tilurija. Upravo će o povijesti tkanja, prvim tkalačkim stanovima koji su se pojavili u doba neolitika, prije više od pet tisuća godina, te obradi vune, tradiciji tkanja, ali i dokazima tekstilne proizvodnje za potrebe rimske vojske na području Tilurija biti riječ u ovom predavanju koje povezuje stoljeća.

Predavanje će 18. svibnja u 17 sati online održati dr. sc. Zrinka Šimić-Kanet i dr. sc. Vinka Matijević putem platforme Google Meet: meet.google.com/kcn-gtpr-fxz

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.