#OstanimoOdgovorni

U Muzeju triljskog kraja predstavljene nove publikacije za djecu

23.09.2021.
U Muzeju triljskog kraja predstavljene nove publikacije za djecu

Jučer je u lapidariju Muzeja triljskog kraja u sklopu manifestaciji Mihovilski dani 2021 upriličeno predstavljanje novih muzejskih publikacija za djecu; poučne bojanke Provedi dan s legionarom Julijem! i slikovnice Legenda o Žarku i Nutjaku.

Trojezična (hrv/eng/njem) bojanka prati mladog rimskog legionara Julija dok tijekom dana ispunjava svoje brojne obaveze: vježba s oružjem, priprema večeru, čisti svoje tijelo i lašti oružje. Sastoji se od personaliziranih sadržaja (podaci o vlasniku publikacije), šablona za bojenje, pratećeg teksta i indeksa nepoznatih riječi. Slikovnica govori o poljičkom knezu Žarku Dražojeviću, graditelju utvrde Nutjak, koji se istaknuo u borbi s Osmanlijama i u narodnoj predaji ostao zapamćen po svojim neobičnim ljubimcima – gavranima. Posebnost slikovnice leži u činjenici da su je ilustrirala djeca.

Publikacije je predstavila predsjednica Hrvatskog muzejskog društva mr. sc. Vlasta Krklec. Istaknula je važnost muzejske edukacije i kreiranja nove muzejske publike koja kroz učenje i igru razvija nove vještine i izrasta u građene s razvijenim osjećajem za identitet te lokalnu i nacionalnu kulturnu baštinu. Osvrnula se na djelatnost Muzeja triljskog kraja s posebnim naglaskom na aktivnostima u sklopu muzejske pedagogije, te ga izdvojila kao pozitivan primjer aktivnog sudjelovanja u akcijama Hrvatskog muzejskog društva. Istaknula je edukativnu važnost ovih publikacija koje na djeci prilagođen način govore o bitnim povijesnim temama te ih kroz aktivno sudjelovanje uvodi u svijet muzeja. Naposljetku je svim Triljanima i Triljankama čestitala nadolazeći Dan grada i blagdan sv. Mihovila.

Ravnateljica Muzeja triljskog kraja, Sanja Budić Leto, uputila je zahvale gđi Krklec, muzejskoj publici, djeci koja vjerno prate muzejske aktivnosti te njihovim roditeljima i učiteljima. Posebne zahvale su upućene i Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske i Gradu Trilju koji su omogućili tisak publikacija.

Na kraju druženja je svako prisutno dijete bilo nagrađeno primjerkom slikovnice.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.