#OstanimoOdgovorni

Triljski turistički pokazatelji vrlo dobri unatoč koroni

11.10.2021.
Triljski turistički pokazatelji vrlo dobri unatoč koroni

Prema svim pokazateljima, u Hrvatskoj su zadovoljni dosadašnjim tijekom turističke sezone, koja je financijski na razini 84 posto do sada rekordne 2019. godine. Splitsko-dalmatinska županija u kolovozu je ostvarila 93 posto noćenja iz rekordne 2019. godine. Prema sustavu eVisitor, u komercijalnom smještaju u srednjoj Dalmaciji bilo je 813 tisuća gostiju, koji su ostvarili 5,2 milijuna komercijalnih noćenja. Dobar udio u tim brojkama ostvaren je na području Grada Trilja.

Direktorica triljske Turističke zajednice Andrijana Ivković izuzetno je zadovoljna turističkim rezultatima koji su ostvareni na području Trilja:

‘Kada gledamo rezultate, odnosno turističke pokazatelje za kolovoz od ove godine, oni su zaista dobri. Ukupno je bilo 7.145 noćenja što je 95 posto u odnosu na kolovoz rekordne 2019. godine. Inače, ova noćenja su evidentirana uz manji broj dolazaka, iz toga je vidljivo kako gosti ostaju više dana na destinacijama. Ako gledamo prvih 9 mjeseci ove godine, u odnosu na već spomenutu 2019. godinu, mi smo na 70 posto noćenja. To je dobar rezultat, imajući u vidu kako smo drugu godinu za redom u koronavirusu’, istaknula je Ivković.

Dodaje kako je i dalje potrebno povećanje smještajnih kapaciteta:

‘Na području Trilja u svim naseljima imamo 502 ležaja, od toga 60 otpada na hotelski smještaj. Bitno je naglasiti kako se i dalje radi na povećanju broja ležajeva. U posljednje vrijeme o kojem govorimo osam je novih smještajnih objekata za turističku ponudu. Prema saznanjima koje imamo, taj trend povećanja se nastavlja’, kazala je Ivković.

Tilurij

Ivković se nadalje osvrnula na triljsku turističku ponudu koja je po ovim brojkama primamljiva gostima:

‘Svakako je raznovrsnost ponude u onom programskom sadržaju značajna. U prvom redu to je bio Thrill Blues Festival, svečanost u prigodi obljetnice Oluje, slavlje za slavodobitnika 306. Sinjske alke Mihovila Župu. Sve je to bilo uz dobru organizaciju i pridržavanje epidemioloških mjera. Tu su i druge manifestacije, a isto tako kada gledamo rujan za koji još nemamo sve pokazatelje, bio je tu i Dan Grada Trilja, robno-stočni sajam, biciklijada i ostalo’, dodala je Ivković.

Podsjetila je i na druge sadržaje koji privlače domaće i strane turiste u triljski kraj.

‘Sve je više onih koji žele doći i boraviti u ovom kraju, možemo s pravom kazati kako je ovo kraj u carstvu voda, polja i kamena. Tu je kulturna baština, gdje izdvajamo rimski legijski logor Tilurij (Tilurium), pa naš muzej, značajna je sakralna baština, tradicijska arhihtetura, triljske znamenitosti… Trilj jedno od najznačajnijeg gastronomskog središta Cetinske krajine. Bogata gastronomska baština triljskog kraja očituje se prvenstveno u brojnosti izvornih jela, spremljenih prema tradicionalnim receptima. Svakako još moramo istaknuti Cetinu, polje, mlinice i druge prirodne ljepote, sve je to dio ponude koja privlači turiste’, kazala je Adriana Ivković, dodajući kako svi žele mir i uživanje u ovoj ponudi jer Trilj je 40-km od Splita i mnogi žele otići iz gužve, šušura.

Viseći most

Svakako da su i mostovi ti koji privlače brojne turiste u ovaj kraj. Podsjetimo, Grad Trilj je poznat po broju mostova koji su nekada i još uvijek spajali i spajaju obale rijeke Cetine. Zbog toga je Grad Trilj dobio nadimak ‘Grad mostova’. Jedan od mostova je sa vremenom postao turistička atrakcija, obnovljeni viseći most koji ima posebnu atrakciju noću kada je osvijetljen.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.