#OstanimoOdgovorni

Izložba: Utvrda Nutjak - prošlost, sadašnjost i budućnost

20.10.2021.
Izložba: Utvrda Nutjak - prošlost, sadašnjost i budućnost Emil Škare

U četvrtak 21. listopada 2021. godine s početkom u 18 sati u Muzeju triljskog kraja u Trilju upriličit će se otvorenje izložbe ‘Utvrda Nutjak – prošlost, sadašnjost i budućnost’. Izložba se otvara povodom Dana europske baštine koji se obilježavaju u rujnu i listopadu, a ove godine s temom ‘Baština za sve!’

U sklopu otvorenja bit će ukratko predstavljen i istoimeni katalog izložbe.

Utvrda Nutjak smještena je na litici iznad kanjona rijeke Cetine kod Trilja, a izgradio ju je poljički knez Žarko Dražojević krajem 15. stoljeća. Danas je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske upisano u Registar kulturnih dobara.

Koncepcija izložbe sadrži tri tematske cjeline koje premošćuju prostorni i vremenski razmak između primarnog i sekundarnog konteksta izloška, te komuniciraju njegov put od arheološkog nalaza do muzejskog predmeta. Naglasak je stavljen i na povijesni značaj utvrde u vremenu prodora Osmanlija, te njenu ulogu u oblikovanju lokalnih mitova i legendi sačuvanih u narodnoj predaji.

Izložba je rezultat suradnje triju muzeja čije područje djelovanja obuhvaća i utvrde sliva Cetine: Muzeja triljskog kraja, Muzeja Cetinske krajine Sinj i Gradskog muzeja Omiš. Realizirana je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Trilja.

Izložba će za javnost biti otvorena do 21. prosinca 2021. godine.

Otvorenje će se upriličiti uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera.

Autorice izložbe i kataloga:

  • Sanja Budić Leto
    Muzej triljskog kraja
  • Danijela Petričević Banović
    Muzej Cetinske krajine – Sinj
  • Angela Tabak
    Gradski muzej Omiš

Preuzeto s muzejtriljskogkraja.hr

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.