#OstanimoOdgovorni

Misnim slavljem proslavljen blagdan svetoga Mihovila Arkanđela

29.09.2020.
Misnim slavljem proslavljen blagdan svetoga Mihovila Arkanđela

Svečanom svetom misom, koju je predvodio prvi novozaređeni biskup iz cetinskog kraja msgr. Ante Jozić, apostolski nuncij u Bjelorusiji, u Trilju je danas održana završna proslava blagdana svetoga Mihovila Arkanđela, nebeskog zaštitnika Trilja, koji se ujedno slavi i kao Dan Grada.

Za razliku od prošlih godina, zbog pandemije koronavirusa ove godine nije bilo procesije ulicama Trilja.

Blagdan svetog Mihovila Arkanđela

Misno slavlje služeno je u crkvenom dvorištu. Uz nadbiskupa Jozića misnom slavlju koncelebrirali su župnik Župe Trilj i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas, gvardijan Svetišta Gospe Sinjske fra Ante Čovo i dvadesetak svećenika iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Do vanjskog oltar predvoditelj misnog slavlja došao je iz svoje rodne kuće koja se nalazi u neposrednoj blizini triljske crkve. U svojim odorama i u špaliru nadbiskupa su dočekale Triljske mažoretkinje.

Blagdan svetog Mihovila Arkanđela

Tijekom ovog svečanog dolaska svirala je i Limena glazba ‘Svetog Mihovila’ Trilj.

Blagdan svetog Mihovila Arkanđela

U svom pozdravnom obraćanju župnik Župe Trilj i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas istaknuo je ovo veliki trenutak za Trilj, cetinski kraj i za Hrvatsku, jer i cetinski kraj ima nadbiskupa. Između ostalog, don Ljubas je govoreći o mons. Anti Joziću kazao:

‘Njegovo ime bit će uprisutnjeno u ovu župsku zajednicu velikim slovima, kao što smo stavili njegov biskupski grb u crkvu. Neka svatko tko prođe vrata ove crkve bude svjestan i da vidi da ova Župa ima nadbiskupa’, kazao je don Stipe Ljubas.

Blagdan svetog Mihovila Arkanđela

Na početku svoje propovijedi mons. Ante Jozić zahvalio je puku Trilja i cijelog cetinskoga kraja što je u, za njega teškim trenucima, bio u molitvama za njegovo ozdravljenje nakon teške prometne nesreće.

‘Drago mi je da nakon biskupskog ređenja mogu predvoditi ovo misno slavlje u crkvi u kojoj sam kršten, primio svetu pričest i krizmu. Prikazujem ovo misno slavlje na sve vas ovdje nazočne, vaše obitelji, prijatelje, bliske osobe i zajedno slavimo i molimo se uz nebeskih zaštitnika Svetih Anđela i Arkanđela da nas štite i čuvaju na našem životnom putu’, istaknuo je nadbiskup Jozić.

Na kraju svoje propovijedi dotaknuo se i poteškoća koje prate Hrvatsku i cetinski kraj:

‘Draga braćo i sestre, živimo u teškim kriznim vremenima u kojima kao narod polagano izumiremo. Sve se manje djece rađa u Hrvatskoj, a ista je slika i u našem cetinskom kraju gdje se u posljednjih 30 godina stanovništvo gotovo prepolovilo. Sve je manje obiteljskih ognjišta. Mladi su prisiljeni iseljavati, tražeći unosnije poslove i veću sigurnost. Zato se danas pitamo gdje su nam sveti anđeli, posebno Arkanđel Mihael, da nas štite i brane, da nam otvore oči i da nam pomognu u našim životnim poteškoćama’, kazao je u propovijedi mons. Ante Jozić.

Blagdan svetog Mihovila Arkanđela

U svečanom misnom slavlju, uz mnoštvo vjernika s triljskog i cijelog cetinskog područja sudjelovale su osobe iz javnog, društvenog i kulturnog života, među kojima su bili izaslanik splitsko-dalmatinskog župana, pročelnik Damir Gabrić, čelništvo Grada Trilja na čelu sa i gradonačelnikom Ivanom Šipićem, dogradonačelnikom Ivanom Bugarinom i predsjednicom Gradskog vijeća Ivanom Živaljić, predstavnici Hrvatske policije koja danas slavi svoj dan, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova – Kristina Križanac, Dinko Bošnjak i Dušan Đula, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, časne sestre i drugi.

Blagdan svetog Mihovila Arkanđela

Na kraju misnog slavlja zahvalu svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji misnog slavlja uputio je dekan Cetinskog dekanata i triljski župnik don Stipe Ljubas. Posebnu zahvalu uputio je predvoditelju misnog slavlja.

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić u ime Triljanki i Triljana zahvalio je svima koji su došli na današnju svečanost u kojoj je misno slavlje. Ovom prigodom triljski gradonačelnik uz čestitke mons. Joziću uručio je poklone s motivima Trilja – kip Sv. Mihovila i umjetničku sliku triljskog mosta, da ih ponese u Bjelorusiju, kako bi i na taj način njegov kraj bio s njim u toj dalekoj zemlji.

‘Ponosno smo nadbiskupe naš, Triljaninu, Cetinjaninu, na ovo što imamo danas zajedno s vama. Strepili smo, drćali smo prinoseći Bogu molitve za vaše zdravlje, kako bi bili s vama’, kazao je u svom govoru triljski gradonačelnik.

Blagdan svetog Mihovila Arkanđela

Na misnom slavlju sudjelovali su prijatelji Trilja Bratovština B.D Marije iz Kaštel Novoga. Tijekom vjerskog programa pjevao je Župni zbor.

Blagdan svetog Mihovila Arkanđela

Današnji blagdan bio je posebno u znaku pripadnika policije koji slave svoj dan. A pripadnici Postaje graničke policije u Trilju iznijeli su kip svog zaštitnika iz crkve do vanjskog oltara.

Blagdan svetog Mihovila Arkanđela

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.