#OstaniDoma

Budi odgovoran prema sebi, svojoj obitelji i cijelom društvu!

Članovi PD Jelinak posjetili Kozarac

12.04.2018.
Članovi PD Jelinak posjetili Kozarac

Planinarsko društvo „Jelinak“ Trilj zajedno sa PD „Cincar“ iz Livna, 24. i 25. ožujka posjetilo je Planinarsko društvo „Mrakovica“ iz Kozarca prigodom njhove manifestacije „ Crimužijada“, a ujedno i manifestacije „Pozdrav proljeću“ u organizaciji PD Klekovača iz Prijedora.

„Crimužijada“ je okupljanje planinara na zajedničkom doručku pripremljenom od jaja i medvjeđeg luka. U sklopu manifestacije domaćini Kozarčani su nas proveli kroz svoje mjesto i upoznali sa tragičnom povijesti svoga mjesta: 1992. godine protjerani su i poubijani svi stanovnici Kozarca, ubijeno je preko 1200 ljudi, ostali su se „razasuli“ po svijetu i do 1998. godine u Kozarcu nije bilo niti jednog kozarčanina. Na uporno inzistiranje prekomeđunarodnih institucija, i unatoč otporima lokalnih vlasti, 1998. godine kozarčanima je dozvoljeno prvo da pokapaju svoje umrle u lokalnom groblju, a zatim da obilaze svoja zemljišta i porušene kuće. Od tada pa do danas izgrađuju svoje domove i obnavljaju cijelo mjesto vlastitim sredstvima, uz veliku pomoć kozaračke dijaspore, i Kozarac je danas ugodno i moderno uređeno mjesto.

Drugi dan u sklopu manifestacije „Pozdrav proljeću“ obišli smo dio Nacionalnog parka „Kozara“ i dva vrha Kozare, Kozarački kamen (659 m.n.v.) i plato Mrakovica (806 m.n.v.) na kojem je smješteno spomen-obilježje žrtvama Drugog svjetskog rata.

Za vrijeme druženja na planinarskom domu „Mrakovica“, na Debelom Brijegu u Kozarcu , članovi PD „Jelinak“ iskoristili su prigodu da upoznaju planinare sa prirodnim okruženjem svoga kraja – planine Kamešnica, Mosor, Dinara i Svilaja, rijeka Cetina i cijela Cetinjska krajina. Pri tom su se najviše koristili promotivnim materijalima „Trilj – gdje Cetina ljubi nebo“ i zemljopisnom kartom cetinskog kraja. Planinari, kojih je bilo iz raznih krajeva: Livno, Crikvenica, Sarajevo, Beograd, Valjevo, Sanski Most, Cazin sa pažnjom su slušali izlaganje i posebno se zainteresirali za zemljopisnu kartu cetinskog kraja te otkrivali planinarske rute na njoj. Veliki broj planinara je zadržao promotivni materijal i mnogi od njih su rekli da se iskreno nadaju da će im se otvoriti mogućnost posjete Trilju i triljskoj okolini.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.