#OstaniDoma

Budi odgovoran prema sebi, svojoj obitelji i cijelom društvu!

Članovi PD Jelinak posjetili HPD Vitez

23.04.2018.
Članovi PD Jelinak posjetili HPD Vitez

Triljski planinari Planinarskog društva „Jelinak“ boravili su od 22. do 23. travnja 2018. u Bosni i Hercegovini u dolini rijeke Lašve, na poziv HPD Vitez na tradicionalnu 19. manifestaciju ” “PJEŠAČENJEM DO ZDRAVLJA” koja se održala u povodu međunarodnog dana planete Zemlje i dana općine Vitez.

Pješačenje je okupilo uz kolege planinare stotine Vitežana, djece, starih i mladih osoba. Lijep dan, mnoštvo građana uz smijeh i šalu s gradskog trga u Vitezu krenuli smo rame uz rame s domaćinima do 13 km udaljeno Zaselja i istoimenog planinarskog doma čiji je vlasnik i upravljač HPD Vitez.

U subotu 21.travnja smo sa našim prijateljem dugogodišnjim planinarom Stojanom Begići, vrsnim poznavateljem povijesti srednje Bosne iz sela Ranković u Novom Travniku, krenili u obilazak toga kraja: Župa Svetog Josipa Rankovići, Novi Travnik, spomen obilježje žrtvama partizanskog zločina Rije Vrankovići, župnu crkvu Sv. Martina u Bučićima, crkvu Sv. Ivana Krstitelja, zgrada Nadbiskupskog sjemeništa i gimnazije s crkvom sv. Alojzija jedinstven je arhitektonski kompleks u Bosni i Hercegovini, pohodili grob Petra Barbarića i sluge Božjega iz Klobuka, sjemeništarca Mostarsko-duvanjske biskupije, isusovačkoga novaka, zgradu nekadašnjeg samostana i škole časnih sestara milosrdnica srednjovjekovnu tvrđavu stari grad Travnik te rodnu kuću Ive Andrića.

Tvrđava Stari grad jedan je od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne u kojem su naredni povijesni periodi ostavili svoja specifična obilježja. U do sada poznatim i povijesnim izvorima ne postoji podatak o godini i trajanju izgradnje, kao ni o graditelju. Povijesničari su suglasni da je tvrđava sagrađena u drugoj polovini 14. ili prvoj polovini 15. stoljeća. Po načinu gradnje i drugim indicijama pretpostavlja se da je kralj – graditelj Tvrtko II Kotromanić, ali se navodi da je mogući graditelj i kralj Stjepan Dabiša. Etno selo Čardaci u Vitezu, nalazi se na mirnoj lokaciji okruženoj prirodom, na 3 km od središta mjesta Vitez. U okviru objekta gostima su na raspolaganju restoran koji poslužuje specijalitete tradicionalne kuhinje, vodeni park, suvenirnica, ribnjak.

Članovi Društva tokom boravka u Bosni i Hercegovini održali su niz prezentacija o povijesti triljskog kraja i planinama u našem okruženju, te smo ih pozvali da nas uskoro posjete i osjete svu čar i ljepotu koju pruža naša pitoma dolina Cetine, služeći se brošurama Turističe zajednice grada Trilja, kojoj i ovim putem zahvaljujemo nanesebičnoj suradnji.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.