#OstanimoOdgovorni

Obilježavanje Svjetskog dana voda u Muzeju triljskog kraja

19.03.2019.

Obilježavanje Svjetskog dana voda u Muzeju triljskog kraja

Muzej triljskog kraja poziva sve zainteresirane na predavanje „Upoznajmo i zaštitimo čovječju ribicu“ predavačice doc. dr. sc. Sanje Puljas s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koje će održati u subotu 23. ožujka s početkom u 18.00 sati.

Čovječja ribica - Proteus anguinus je predstavnik endemske podzemne faune Dinarskog krša i jedini kralješnjak prilagođen životu u podzemlju. Rasprostranjena je na području Slovenije, Italije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Ugrožena je vrsta zbog malih veličina populacija i ograničenog rasprostranjenja. Čovječjoj ribici prijeti nestanak, a najveću opasnost za opstanak vrste predstavlja negativan utjecaj čovjeka na podzemna staništa. Promjene u staništu predstavljaju ozbiljnu prijetnju njenom opstanku jer je riječ o vrsti koja nije tolerantna na veća kolebanja bioloških i kemijskih parametara vodenog staništa. Edukacija stanovništva o biologiji, rasprostranjenosti i zaštiti čovječje ribice vrlo je važna za očuvanje ove jedinstvene životinje, jedne od deset životinja svijeta koje bi Sir David Attenborough spasio od izumiranja.

O predavaču: Sanja Puljas je docent na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu, s posebnim interesom za istraživanje podzemne faune Dinarida. Doktorirala je 2013. godine na poslijediplomskom studiju “Primijenjene znanosti o moru”, Sveučilišta u Splitu. Autor je 17 znanstvenih članaka te provodi aktivnosti pri Odjelu za biologiju Prirodoslovno matematičkog fakultetu u područjima istraživanja biologije i ekologije školjkaša i drugih skupina beskralješnjaka te znanstveno-istraživački rad na temu biologije i ekologije podzemnih troglobitskih vrsta. Član je Hrvatskog biološkog društva (HBD) te Hrvatskog biospeleološkog društva (HBSD).

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.