Uspješno provedena Zelena čistka


Uspješno provedena Zelena čistka

tra. 26, 2014

Osnovna škola Trilj je ovogodišnji Dan planeta Zemlja obilježila 25. travnja akcijom čišćenja i tako se uključila u dio globalnog pokreta Let’s do it! World Cleanup 2014. koji se u Hrvatskoj provodi u sklopu kampanje Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš.

Zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada Zelena čistka najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj.

Djeca su najbolji učitelji starijima, te je njihova svijest o ekologiji zalog za bolju i čišću budućnost, a skole su ključni saveznici čistog okoliša i zajedno možemo pomoći da Lijepa naša bude čista i time još ljepša. Jedan od glavnih ciljeva projekta Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš je osvješćivanje pravilnog odnosa prema okolišu te odgoj i obrazovanje za isti.

Osnovna škola Trilj se priključila akciji u suradnji s Gradom Triljem, koji nam je osigurao rukavice i vreće za smeće. Pridružili su nam se i članovi Planinarskog društva „Jelinak“ Trilj i predstavnice Turističke zajednice Trilj. Udružili smo napore kako bi pokazali koliko nam je važan okoliš i priroda, te što sve možemo i spremni smo učiniti u samo jednom danu da nam Trilj bude lijepši i čistiji. Učenici šestih razreda čistili su put od škole do crkve i prema Gardunu, a sedmaši su očistili Bornovac. Zajedno s komunalnim radnicima  i članovima PD Jelinak djelomično je očišćen i deponij na Vojniću (uz asfaltnu cestu prema Bisku).

Bilo je potrebno tri sata efektivnog rada da se ukloni desetak kubnih metara otpada, a u akciji je sudjelovalo 150 učenika.  Našlo se tu i stolica, televizija, kauča,  plastike itd., što je sve odvezeno vozilom Komunalnog poduzeća.

U Zelenu čistku uključile su se i  područne škole te učenici nižih razreda matične škole i to ne samo danas na dan akcije čišćenja, čišćenjem okoliša svojih škola, već su i na brojne maštovite načine uključile školarce u različite aktivnosti i na taj način promovirali akciju i ekološki prihvatljivo ponašanje.

Postavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *